Aberdeen Angus


. Ensimmäiset anguslehmät tulivat Mansikka-ahon tilalle syksyllä vuonna 1980, jolloin silloinen isäntäpari Seija ja Pentti Lilja ostivat kuusi lehmää Kerimäeltä, Leinosen tilalta. Rotuvalintaan vaikutti tieto maailman parhaasta pihvilihasta; marmoroituvasta lihasta. Sarvettomuus oli myös hyvä asia.

Angus on tehokas laiduntaja ja pärjää vaatimattomissakin olosuhteissa. Ruokinnan helppous olikin tärkeää, koska tilan puusepän verstaskin työllisti isäntäparia.

Lehmämäärä lisääntyi pikkuhiljaa omasta karjasta. Ensimmäiset vasikat syntyivät keväällä 1981. Kuudesta vasikasta viisi oli lehmäsiä, joten siitä olikin hyvä jatkaa tätä ”kartanonherrojen harrastusta”, kuten eläinlääkäri oli asiaa kommentoinut. Isäntäpari itse oli tyytyväinen ratkaisuunsa pitää emolehmiä ja kiitosta tulikin palkittujen eläinten muodossa ja eläinkauppa sujui odotusten mukaisesti. Erityisesti siitossonni Ounas Kodiak on jäänyt Pentin mieleen komeana ja kilttinä sonnina, joka vaikutti tilalla neljä astutuskautta ja jatkoi töitään senkin jälkeen muualla.

Sukupolvenvaihdos tehtiin keväällä 2005, jolloin 40 puhdasrotuista anguslehmää vaihtoi omistajaa. Tällä hetkellä lehmiä on n.70 ja ne ovat pääosin peräisin omasta karjasta. Siitossonneja on 4.


.
Sarvanan Ilari s. 2009 (i. Sarvanan Eppu)

.
Yliristniemen Veijo s.2006 (i. Ajshoej Usso)

.
Vapola Ärräpää s.2007 (i. Puustin Ukki)

.
Vapola Atu s.2008 (i. Taivalpohjan Prime)
contpics/2.jpg
 
 Liljan maatila, Puh. 0400 453 158